forside   Barnløshed   Gynækologi   Brystundersøgelse   Forskning   Information Privat

Ultralydscanning i graviditeten

Scanning tidligt i graviditeten

Fra 6. uge, det vil sige 4. uge efter ægløsning kan man se graviditeten inde i livmoderen. Fra 7. uge kan man se fosteret og man kan se at hjertet slår. Det kan ses, om der er tvillinger og om størrelsen passer i forhold til sidste menstruation. Hvis graviditeten ikke kan ses på dette tidspunkt rejser det mistanke om at fosteret er gået til grunde eller at det sidder udenfor livmoderen. Fosteret er ½ cm ved slutningen af 6. uge og 1 cm ved slutningen af 7. uge. Fosteret vokser således hurtigt og det skal udvikle sig tydeligt mellem to scanninger med 1 uges mellemrum. Manglende udvikling tyder på et foster, som kun når til en abort. Fra 11.-14. uge scannes nakkefolden. Fosteret er nu 4-8 cm langt; vi scanner helst for nakkefold i uge 13. Nakkefolden varierer med fosterets længde og målet kontrolleres med normaltykkelsen i en tabel. Hvis folden er for tyk kan det være tegn på Down’s syndrom (mongolisme) og der anbefales moderkageprøve, som er en meget sikker test for denne kromosomfejl. Normal nakkefold er kun et 80% sikkert tegn på at fosteret ikke har mongolisme. Kombineret med en blodprøve kan sikkerheden komme op på 90%. Blodprøven hedder en double-test. Hvis fosteret har fortykket nakkefold og normale kromosomer er der 7% risiko for, at det har en hjertefejl; derfor anbefaler vi hjertescanning på specialafdeling i disse tilfælde. Andre forklaringer på fortykket nakkefold er infektioner i graviditeten. I de fleste tilfælde finder man ikke nogen forklaring. Ved scanning i 13. uge kan ofte se hjertets 4 kamre, arme og ben, hænder og fødder samt fosterets kropsform og hoved. Double test (scanning og blodprøve) tilbydes alle gravide på fødeafdelingen i 13. uge. Det anbefales, at den gravide tager imod tilbuddet. Copenhagen Fertility Center tilbyder blodprøve fra den gravide til afsløring af kromosomfejl hos fosteret.

Scanning midt i graviditeten

Den rigtige gennemscanning for misdannelser foretages efter 17. uge. Den hyppigst forekommende misdannelse er hjertefejl og det er vigtigt, at man får set et billede af hjertets fire kamre. Ved mistanke om hjertefejl henvises til hjertescanning med Doppler på specialafdeling. Man skal vide, at hjertescanning selv på specialafdeling kun afslører omkring 30% af hjertefejlene. Ved gennemscanningen tjekkes desuden hoved, rygsøjle, lever, navlested, nyrer, urinblære, arme og ben. Hjertet skal slå og barnet bevæge sig. Scanningen sikrer mod større misdannelser i de nævnte regioner med 90%’s sikkerhed. Fingre og tæer bliver ikke talt og misdannelser i ansigtet som f.x. hareskår er svære at se. Der kan således ikke sikres mod misdannelser her ved en gennemscanning. Ved scanning fra 24. uge kan barnets køn ses med 95%’s sikkerhed. I nogle tilfælde er det ikke muligt at bestemme kønnet på grund af fosterets stilling. Ved scanningen måles fosterets hoved og man kan se om målet svarer til den beregnede graviditetsuge. Ligeledes måles lårknogle og fod – de er lige lange og bekræfter yderligere beregningen. Scanningen viser også, om der er tvillinger eller trillinger (99%’s sikkerhed) og hvor moderkagen sidder på livmoderens væg. Scanning midt i graviditeten er ikke egnet til at afsløre kromosomfejl; til dette anbefales fostervandsprøve. Gennemscanning tilbydes til alle gravide på fødeafdelingen og det anbefales at tage imod tilbuddet.

Scanning sent i graviditeten

Senere i graviditeten kan scanningen vise om barnet vokser normalt. Hoved, lårknogle, fod og maveomfang måles og vægten beregnes. Armene kan være svære at fremstille, da pladsen nu er mere trang. Hoved, rygsøjle, hjerte, lever, navlested, nyrer og blærer kan ses. Kønnet kan oftest bestemmes. Det kan ses om fosteret har lagt sig i den almindelige fødestilling. Ved mistanke om nedsat vækst henvises til fødeafdelingen til Doppler undersøgelse for at se om barnets overlevelse er truet. Væksten kan da sammenholdes med de tidligere scanninger på fødeafdelingen. 

Scanninger i den tidlige graviditet kan anbefales udført hos speciallægen; de senere scanninger udføres bedst på specialafdeling.


Suzan Lenz, speciallæge,dr.med.

Opdateret december 2017
Næste opdatering 2019


Kikkertundersøgelse af blæren Hysteroskopi og vandscanning Sår på livmoderhalsen Keglesnit Udskrabning Graviditetsscanning