forside   Barnløshed   Gynækologi   Brystundersøgelse   Forskning   Information Privat

Udskrabning eller sug fra livmoderen

Baggrund
Ved mistanke om kræft eller kræftforstadier i livmoderen skal der tages prøve fra livmoderhulheden. Der kan også være grund til at skrabe fra livmoderen ved langvarige blødninger eller fortykket slimhinde, som ikke forsvinder på anden behandling. Det vigtigste er at få afsløret en begyndende livmoderkræft.

Udskrabningen
Der vaskes i skeden med desinficerende væske. Der lægges lokalbedøvelse i form af en blokade omkring livmoderhalsen. Stikkene ved blokaden gør lidt ondt, de kan sammenlignes med lokalbedøvelse hos tandlægen. Efter 5 minutter fungerer bedøvelsen og selve indgrebet er næsten smertefrit. De øverste hjørner af livmoderen har nerver oppe fra maven og kan ikke bedøves nedefra. Indgrebet foregår under ultralydvejledning og det er bedst, hvis du møder med fyldt urinblære; altså, undlad at tisse en time inden.
Der suges eller skrabes; det kommer an på forholdene. Indgrebet varer kun 1 minut.
Vævet sendes til bedømmelse hos patolog. Den videre behandling afhænger af svaret.

Komplikationer
Der er tidligere set perforation af livmoderen under indgrebet. Risikoen findes ikke, når indgrebet udføres under ultralydvejledning og det er stort set altid muligt. Ultralydproben holdes på maven. Billedet er bedst, hvis du møder med fyldt blære. Efter indgrebet må du ikke bade i karbad eller i havet i 3 dage og heller ikke have samleje i denne periode. Og du må ikke bruge tamponer. Risikoen er betændelse fra bakterier, der kommer nedefra. Betændelse viser sig ved blødning, smerter eller feber. Optræder efter 3% af indgrebene og behandles med penicillin. Ring til nedenstående telefonnummer og læg besked, hvis du bliver bekymret. Så ringer jeg tilbage.

Kontrol og langtidsfølger
Den videre behandling afhænger af mikroskopi svaret. Der er ikke langtidsfølger efter indgrebet.


Gynækolog, dr.med. Suzan Lenz, Lygten 2C, 2400 København NV.
Booking telefon 3325 7000
suzanlenz@dadlnet.dk; www.suzanlenz.dk

Opdateret december 2017
Næste opdatering 2019

Kikkertundersøgelse af blæren Hysteroskopi og vandscanning Sår på livmoderhalsen Keglesnit Udskrabning Graviditetsscanning