forside   Barnløshed   Gynækologi   Brystundersøgelse   Forskning   Information PrivatGynækologi 1


Sår på livmoderhalsen

Sår på livmoderhalsen kan skyldes 1)celleforandringer eller 2)infektion eller 3)at slimhinden fra det indre af livmodermunden er vokset ud på det ydre af livmodermunden.

Inden behandling skal der være udført kolposkopi (kikkertundersøgelse) med små vævsprøver og der skal udføres smear.

Hvis såret/slimhinden giver øget udflod eller blødning kan patienten i samråd med gynækologen vælge at få såret behandlet.

Såret/slimhinden kan pensles eller fjernes med overfladebrænding. Pensling kan udføres direkte uden lokalbedøvelse.
Overfladebrænding kræver lokalbedøvelse. Blokaden lægges omkring livmoderhalsen med bedøvelsesmidlet Citanest. Stikkene ved blokaden gør lidt ondt, de kan sammenlignes med lokalbedøvelse hos tandlægen. Efter 5-10 minutter fungerer bedøvelsen og selve overfladebrændingen udføres med en mini-kuglebrænder. Det tager ca. 1 minut og gør ikke ondt.

Efter indgrebet må du ikke bade i karbad eller i havet i 5 dage og heller ikke have samleje i denne periode. Og du må ikke bruge tamponer. Det kan fremkalde blødning, hvis operations-fladen berøres. Risikoen for efterblødning er 4-5 %.  Ring til nedenstående telefonnummer og læg besked, hvis du bliver bekymret. Så ringer jeg tilbage. Hvis der pludselig er mere blødning end menstruation, bør du søge skadestue.

Overfladebrænding er den mest effektive metode. Uanset behandlingen kan såret/slimhinden på livmoderhalsen komme igen. Det kan så behandles på ny. Der er gode chancer for at det helt går væk på behandlingen.

Gynækolog Suzan Lenz, Tlf. 3963 9113 (kl 16-17:30  tirs & fre), hastebesked: telefonsvarer 28181854; e-mail suzanlenz@dadlnet.dk; WWW.suzanlenz.dk

Kikkertundersøgelse af blæren Hysteroskopi og vandscanning Sår på livmoderhalsen Keglesnit Udskrabning Graviditetsscanning