forside   Barnløshed   Gynækologi   Brystundersøgelse   Forskning   Information Privat 


Hysteroskopi og vandscanning

Ved ultralydscanning gennem skeden ses livmoderen og æggestokkene. Scanningen er en normal del af en gynækologisk undersøgelse. Ved scanning af livmoderen ser lægen specialt på livmoderslimhinden. Slimhinden vokser gennem cyklus og afstødes helt ved menstruation. Hvis slimhinden ses for tyk eller uregelmæssig giver det mistanke om polypper. Mistanken bekræftes (eller afkræftes) ved vandscanning eller hysteroskopi.

Procedure:
Ved vandscanning føres et tyndt plastikrør ind i livmoderen og derpå sprøjtes der langsomt sterilt saltvand gennem røret og ind i livmoderen. Der scannes samtidigt og lægen ser livmoderhulheden fyldes med vand. Der er ganske lidt, 2-5 ml. Det kan nu ses, om der er en polyp, fordi den folder sig ud i vandet. Det kan også ses om der er et fibrom eller en tvedelt livmoder.
Ved hysteroskopi føres en tynd kikkert ind i livmoderen. Det kan være lidt ubehageligt og derfor lægges der oftest lokalbedøvelse på livmoderhalsen. Med kikkerten bedømmer lægen den indre væg i livmoderen og det kan samtidigt ses om æggelederne munder normalt ind i livmoderhulheden.
Begge undersøgelser tager kun få minutter og de giver yderst sjældent komplikationer; det kan være betændelse eller blødning.

Komplikationer:
Det normale forløb efter undersøgelserne er pletblødning i op til en uge. Det er ikke almindeligt, at der er smerter efter undersøgelserne. Infektion er sjælden, 1 per 1000 undersøgelser.

Polyp:Gynækolog, dr.med. Suzan Lenz, Lygten 2C, 2400 København NV.
Booking telefon 3325 7000
suzanlenz@dadlnet.dk; www.suzanlenz.dk

Opdateret december 2017
Næste opdatering 2019

Kikkertundersøgelse af blæren Hysteroskopi og vandscanning Sår på livmoderhalsen Keglesnit Udskrabning Graviditetsscanning