forside   Barnløshed   Gynækologi   Brystundersøgelse   Forskning   Information Privat


Barnløshedsbehandling 3

Denne behandling er den enkleste barnløshedsbehandling. Den anvendes når æg og sæd har svært ved at nå hinanden, selvom der synes at være normale æggeledere. Årsagen kan være nedsat sædkvalitet eller dårlig transport i livmoderhalsens slim. Insemination anvendes også ved nedsat ægkvalitet, idet der stimuleres flere æg frem som tilbud til sædcellerne. Hvis der ikke findes en årsag til, at der ikke indtræder graviditet, er insemination også det naturlige førstevalg.

Behandlingen vælges efter at undersøgelsesprogrammet
er gennemgået. Det forudsættes at sædkvaliteten ikke er helt
ringe og at æggelederne ser normale ud ved passageundersøgelse. 

Hver behandling starter lige efter
menstruationen. Æggene stimuleres
med Pergotime tabletter tabletter
- 1 dagligt i 5 dage - eventuelt fulgt af daglige
sprøjter i 2-3 dage. Sprøjterne tager
man selv. Barnløshedsbehandling er for
besværligt for kvinden, hvis hun skal
søge læge eller sygeplejerske for hver sprøjte, der skal tages. Der undervises i at tage sprøjterne og alle kan lære det. Efter hormonstimulation  bliver der ultralydscannet.  Ægblærerne tælles og måles; der skal helst være 1-2 og de skal være mindst 16 mm i diameter. Der bliver også set på livmoderslimhinden, den skal være mindst 6 mm tyk. Hvis scanningen er tilfredsstillende planlægges inseminationen. Den ægmodnende sprøjte (Ovitrelle) skal tages 36 timer før - det er således om aftenen. Der udleveres glas til sæden.


 

På inseminationsdagen indleverer manden sin sædprøve på Copenhagen Fertility Center mellem kl. 8 og 9. Prøven må ikke være mere end en time gammel. Den bliver vasket for sædplasma og de bedste og mest hurtigt løbende sædceller bliver opslemmet i dyrkningsvæske. Inseminationen gør ikke ondt. Du skal helst møde med fyldt blære. Der udføres gravdiditetsprøve 14 dage senere, uanset om der er kommet menstruation.


Der scannes 5 uger efter inseminationen, hvis der er opnået graviditet. På grund af hormonstimulationen er der risiko for tvillinger i 5 % af tilfældene og for trillinger i <1 % efter insemination. Formålet med hormonstimulationen er at øge chancerne for graviditet, det er ikke tilsigtet, at få tvillinger eller flere. Insemination uden hormonstimulation kan foretrækkes ved normal ægløsning. Chancen for graviditet pr inseminationsbehandling er ca. 10 % for kvinder under 40 år.

Læs vejledningen fra Copenhagen Fertility Center.

Ring på 33257000, når I skal i gang med behandlingen. Ring på menstruationens 1. dag.
           
Suzan Lenz, gynækolog.dr.med.                    December 2017 (opdateres 2019)

Udredningsprog. Insemination egen sæd Inseminiation donorsæd Reagensglasbeh. (IVF) Mikroinjektion (ICSI)